The Glass Factory

maj 15

The Glass Factory

The Glass Factory är ett glasbruk likt inget annat. Denna innovativa mix av museum och glashytta är beläget i Boda Glasbruk i Emmaboda kommun. Det ligger i hjärtat av Småland och regionen är även känt som Glasriket. Det kom att bli känt som Glasriket på grund av den höga produktionen och utvecklingen av glaskonst som växte fram här i början av 1700-talet. Innan The Glass Factory kom att bli vad det är idag var även detta glasbruk del av denna produktion.

Plats för innovation

Idag attraherar The Glass Factory artister från världen över, och många nationella artister kommer även till The Glass Factory för att ta del av de möjligheter som erbjuds här. Vad som lockar många till The Glass Factory är bland annat chansen att utveckla glasblåsarkonsten, men även den billiga bostadsmarknaden. Många av husen i Boda Glasbruk kanske behöver renoveras lite, men det är bara att göra ett besök till byggmax och ladda upp med allt som behövs för att börja bygga på drömkåken.

Unik mix av museum och hytta

The Glass Factory slog upp sina dörrar år 2011. Idag är det en unik kombination av glasmuseum och glashytta. Som besökare får du chansen att se på när glasblåsare skapar unik konst. I museet finns även en rad objekt som tillverkats i region. Här får besökare även chansen att lära sig mer om glaskonstens historia.

Read More

Orrefors glasbruk i Glasriket

maj 11

Orrefors glasbruk i Glasriket

Orrefors är sannolikt Sveriges mest kända glastillverkare. De erbjuder glasprodukter i hög kvalitet under ett varumärke som är eftertraktat både i Sverige och internationellt i länder som Norge, Tyskland, Frankrike och USA. Orrefors glas i byn med samma namn var företagets tidigare glasbruk, men 2013 stängde man ner produktionen där, numera sker mycket av tillverkningen istället vid Kosta glasbruk som ligger utanför Lessebo.

Historien om Orrefors glasbruk

Orrefors glasbruk var länge ett av Sveriges äldsta glasbruk i bruk. Efter nedstängningen 2013, då företaget flyttade produktionen till Kosta glasbruk, är det inte längre i bruk, men historien om detta storslagna glasbruk lever vidare.

Bruket grundades först som ett järnbruk under 1726 av hovjägarmästaren Lars Johan Silfversparre. Järnbruket fick namnet Orrefors bruk, där namnet Orre sannolikt kommer av den intilliggande Orranässjön. Järnhanteringen började bli alltmer olönsam under 1800-talet eftersom man hamnade i kraftigt konkurrens med gruvorna i Bergslagen. I takt med detta började dåvarande ägare fundera i banor om att byta verksamhetsinriktning eller åtminstone expandera sitt bruk till att omfatta något annat än enbart järn. År 1875 provade man med att starta en sågverksrörelse vid bruket. Först 1897 skapades ett glasbruk i lokalerna. Samtidigt anställdes flera glasblåsare från det närliggande Kosta glasbruk och det nya glasbruket blev snabbt mycket populärt.

Kända konstnärer och glasmästare

Genom åren har flera kända konstnärer och beryktade glasmästare arbetat vid Orrefors glasbruk. Inte minst under efterkrigstiden kryllade det av välkända konstnärer i hela Glasriket. Några exempel på konstnärer som varit verksamma vid Orrefors glasbruk är Simon Gate, Edward Hale, Vicke Lindstrand, Edvin Öhrström, Nils Landberg och Sven Palmqvist. Alla var en del i att lyfta Orrefors glasbruk till att bli ett av landets allra främsta.

Bruket hade sin storhetstid under mitten av 1900-talet. Under denna tid började glasbruket även delta vid en rad olika mässor och utställningar runtom i Europa för att göra sig ett namn även internationellt. Orrefors glasbruk deltog exempelvis vid världsutställningen i Paris 1925. Efter detta blev de omtalade även utanför Sverige, och var ett av varumärkena som det syftades på när begreppet ”Swedish grace” myntades i Storbritannien några år senare.

Slutet i de ikoniska lokalerna

Orrefors glasbruk finns tyvärr inte i bruk idag, utan varumärket Orrefors glasprodukter tillverkas vid andra bruk, exempelvis vid Kosta glasbruk. Beskedet att stänga ner glasbruket och dess produktion togs hösten 2012 och nedläggningen var ett faktum i juli 2013. De gamla lokalerna står dock inte och förfaller utan används fortfarande till viss glasrelaterad verksamhet. De ägs fortsatt av Orrefors-koncernen, men hyrs ut till företaget Royal Design. I lokalerna har även skapats ett museum vid namn Orrefors bruksmuseum som håller öppet under sommaren. I samlingarna där finns flera intressanta och mycket exklusiva glasprodukter från Orrefors.

Read More