Vackra vinglas och karaffer

dec 13

Vackra vinglas och karaffer

För dig som funderar på att starta glasbruk, eller som redan driver ett, finns en sorts glasföremål som alltid går hem: föremål relaterade till drycker, och framför allt vin. Vinglas och karaffer för rosé, rött och vitt vin är populära både som gåvor och för egenbruk, och går aldrig ur tiden.

Liten vinskola

Om du vill börja tillverka glastillbehör för vin är det bra att känna till vilka sorter som finns och varför de traditionellt ser ut som de gör. Till exempel finns olika sorters vinglas för olika typer av vin. Bubbel dricks ur långsmala så kallade champagneflöjter, för att bevara bubblorna och visa upp drycken från sin bästa sida. Rödvin rekommenderas att drickas ur glas med runda, breda kupor för att vinet ska oxideras. Vitt vin har stor variation och här beror det på om smakerna ska mogna likt rödvin eller om flyktiga smaker ska bevaras i glas med smalare öppning. På Vinoteket kan du köpa många sorters vitt vin och experimentera med olika glasmodeller för att komma fram till hur du vill jobba. Storleken kan variera men ha i åtanke att 12-15 cl är den optimala mängden vin per glas.

Karaffer är främst till för att lufta vinet för att smakerna ska komma fram och mogna. Därför är karaffer med bred botten bäst.

Se dig gärna omkring i vinets värld och hitta fler tillbehör du kan tillverka i glas. Ett exempel är fina vinförslutare som fungerar som en kork.

Hitta ditt uttryck

När du kan grunderna är det bara att pröva dig fram och hitta din stil för vinglas, karaffer och annat. Våga leka med färg, form och material. Till exempel kan ett vinglas ha kupan i glas och foten i något annat material. Att trycka på motiv eller göra ingraveringar kan också bli fint, och en bra idé är att erbjuda personliga ingraveringar som namn och datum på beställning.