Kombinera glasbruk med odling

mar 07

Kombinera glasbruk med odling

Om din dröm är att flytta ut på landet och bli självförsörjande finns det många nya verksamheter du kan satsa på. Har du kunskaper inom glasblåseri finns här ett gyllene tillfälle att öppna en egen glashytta och sälja dina konstverk från din gård. Glasblåseri kan med fördel också kombineras med en egen odling, där du blir mer självförsörjande och kan sälja glasprodukter som växtintresserade har användning av.

För att komma igång kan du odla grönsaker med produkter från Wexthuset som har ett stort sortiment av kvalitetsprodukter ägnade åt odling. När du väljer att odla grönsaker med Wexthuset får du tillgång till produkter som är roliga att arbeta med, där du kan välja täckodling, odlingsbäddar, hydrokultur eller odlingskragar. Du har alltså en stor variation av odlingsmetoder att välja mellan, vilket gör din nya verksamhet på gården extra givande.

Kom igång med odlingen

Det finns en del grönsaker som är extra enkla att komma igång med när du är nybörjare på odling. Bland dessa finns broccoli, som lätt kan odlas men samtidigt kräver en del plats. Om du vill odla något mer matigt som även är lätt att sälja från gården kan du plantera bondbönor. Dessa bönor sås på friland i början av april och gror gärna när det är kallt. Du använder här stora frön som är svåra att misslyckas med. Haricots verts är enkla att så, men du bör inte så dem för tidigt då de inte tycker om kall jord. Att sätta potatis är förstås också ett välkänt och enkelt sätt att börja odla, och du kan enkelt sälja färskpotatis som många vill ha till midsommar. Om du köper kronärtskocka i form av planta är den enklare att odla än om du försöker dra upp den själv från frö.

Studera glasblåsning

Astrid och Cornelia är två unga kvinnor som har börjat studera vid Sveriges enda befintliga glasblåsarskola som ligger i Nybro. De har länge varit kreativa men har inte hittat rätt vad gäller arbete tidigare. Cornelias farfar hade en egen glashytta och arbetade i denna fram till år 2006. Förra året avled han och Cornelia valde yrket delvis för att hylla sin farfar. Astrid har tidigare studerat glasblåsning i sitt hemland Danmark, och fick då uppmärksamhet för sin stora talang inom glaskonst. På skolan går cirka 40 studenter och utbildningen hålls i tre år.

En glasblåsare arbetar med att producera studioglas, vilket är konstglas formgivet och tillverkat av konsthantverkare. Glasblåsningen kräver yrkesskicklighet och lagarbete, där olika råmaterial som soda, sand, dolomit, nefelin, sulfat och kalksten används. Marknaden för de färdiga produkterna är relativt liten, men befintlig. Genom att kombinera glasblåsandet med din odling har du möjlighet att tjäna ihop till en relativt god inkomst, naturligtvis beroende på vad och hur mycket du odlar och hur populära dina glasalster blir.