Ämnet glas

feb 09

Ämnet glas

 

Det är inte helt självklart om glas ska beskrivas som ett ämne eller snarare en produkt. Att en viss form av glas faktiskt kan uppstå på naturlig väg genom blixtnedslag i sand, talar för att det är ett ämne snarare än en produkt. Oavsett är det ett mycket fascinerande ämne som det går att göra mycket med och av. En slags smälta som kan formas efter design och smak. Smältan ska sedan stelna utan att kristallisera till fast material för att slutligen kunna kallas för glas.

Olika typer av glas

Det finns flera olika typer av glas. Det som gör att olika typer har uppkommit är främst skillnader i tillverkningsprocessen. Exempelvis finns det något som kallas flussglas (opalglas), vilket är ett slags ogenomsynligt glas. Ofta är det i en vit färg, men det finns även varianter där man lagt till färgämnen för att få en mer rosa eller ljusblå nyans. Flussglas är en mycket unik glasvariant som framställs som vanligt glas med tillägg av ämnen som soda, pottaska och borax. Olika prydnadsföremål och krukor brukar vara gjorda av denna typ av glas.

En annan känd variant av glas är så kallat härdat glas. Sådant glas tillverkas med mycket snabb avkylning, vilket ger det speciella egenskaper såsom att det blir mer slagtåligt och hållbart. Av den anledningen är härdat glas den glasvariant som ofta används i exempelvis busskurer eller telefonkiosker på allmänna platser där risken för skadegörelse är stor. Ett annat vanligt användningsområde för härdat glas är sidorutorna på bilar, i syfte att minska risken för krossade bilrutor. Vissa enklare dryckesglas brukar även vara i härdat glas för att de ska bli extra tåliga.

Till glasfamiljen brukar även olika metalliska glas räknas, samt olika plaster som är amorfa.