Glasblåsare
apr 29
På ett glasbruk arbetar, bland annat, glasblåsare. Att blåsa glas är ett anrikt och traditionellt hantverk vars grunder inte ändrats i någon större omfattning sedan yrket uppfanns. Skillnaden mellan dagens glasbruk och glasblåsare jämfört med för femtusen år sedan är att vi idag framställer mer glas maskinellt – en glasblåsare framställer idag främst konstglas och finare bruksglas.
För den som är intresserad av glasblåsaryrket finns Riksglasskolan i Nybro som erbjuder flertalet olika utbildningar. Kanske bestämmer du dig redan inför gymnasievalet att bli glasblåsare? Eller kanske valde du en annan inriktning i livet och först i vuxen ålder insåg du att glasblåsaryrket är för dig?
Vuxenutbildning är en två år lång heltidsutbildning inom hantverksteknik. Främst tränar man här på olika hantverkstekniker men du kommer även att studera glasteori, göra studiebesök på glashyttor, lyssna till inbjudna gästlärare m.m. Du kommer även att få testa dina kunskaper under arbetsplatsförlagda praktikperioder.
Vilken karriär du gör som glasblåsare efter utbildningen är upp till dig själv men också upp till samhället i övrigt. Det är en tuff bransch och många glasbruk har lagts ned. En del driver eget och arbetar i sin egen hytta vilket andra kan skrämmas av, bland annat på grund av administrationen och ekonomin – men det finns hjälp att få av Capcito. Vissa skapar sig ett namn. Bland andra Ludvig Löfgren och Kjell Engman har gått Riksglasskolans utbildning. Oavsett vilken väg du väljer att gå efter sådan utbildning och vilken karriär du gör ser du till att ett traditionellt hantverk inte faller i glömska!