Glasbruk i Sverige
mar 04
Sverige har en lång tradition av att smälta glas och vi har haft väldigt många glasbruk i landet. Många av dessa glasbruk och konstnärer har blivit kända både inom Skandinavien men också internationellt. Sverige är väldigt stolta över sina glasbruk och vad de åstadkommit men ändå har det förekommit nedläggningar och hot om nedläggningar med jämna mellanrum. I dag har Sverige knappt kvar hälften av de glasbruk som en gång var verksamma här. Nedan följer lite historia om några av Sveriges mest kända och största glasbruk.
Gullaskrufs Glasbruk var aktivt mellan år 1927 till 1983. Till en början var Gullaskrufs Glasbruk ett fönsterglasbruk men övergick sedan till produktion av glas till hushåll och prydnad. Mannen som stod för omställningen var William Stenberg och företaget blev en stor succé. Om du vill bo i en stad med en rik historia på glas så finns hus till salu i Nybro, den vackra stad som Gullaskrufs Glasbruk en gång var beläget i. Det man kanske främst associerar med Gullaskrufs Glasbruk är deras otroligt vackra glas – både till vardag och fest. En av deras storsäljare är de mycket vackra remmare som tillverkades på glasbruket. I olika färger och med hög höjd är dessa glas även eftertraktade i dag och kan gå att finna på auktioner. Gullaskrufs Glasbruk exporterade sitt glas till en rad länder, bl.a. USA och Kanada.
Flygsfors Glasbruk var i bruk mellan år 1888 till år 1979 och i början fick företaget kämpa för sin överlevnad. Bruket startades ursprungligen av Otto Hammargren som hade det som en hammarsmedja. Till en början när produktionen lagts om var det främst inriktat på fönsterglas och på 1950-talet var de Europas ledande tillverkare av belysningsglas. Flygsfors kom sedan att göra prydnader i glas och de mest kända är Coquille av Paul Kedelv. Den första prydnaden tillverkades på sena 1950-talet och pjäserna har mycket karakteristiska former. Coquille finns tillverkade främst som skålar och vaser och är gjorda i glada färger och klarglas.
Det går inte att nämna glasbruk i Sverige utan att nämna Orrefors. Orrefors grundades 1889 och lades ned 2013 trots stora protester från både anställda och allmänhet. Mannen som grundade Orrefors hette Lars Johan Silfersparre och till en början var Orrefors ett järnbruk. Det köptes sedan upp av J.A Samuelsson som anställde Erik Leonard Widlund som startade ett glasbruk på Orrefors. År 1914 blev Albert Ahlin chef för glasbruket och det var då det började hända saker. Man tillverkade nu också kristallglas och glaskonstnärer som Edward Hald och Sinom Gate kom att arbeta på Orrefors. 1925 fick Orrefors sitt stora erkännande på världsutställningen i Paris. Orrefors har otaliga form och konstglas på sin lista och det är nog få som inte känner någon eller som själva har vinglas eller skålar från just Orrefors. Många kända namn har arbetat på Orrefors och när det begav sig var de en stor arbetsgivare för glaskonstnärer. På 90-talet köptes Orrefors upp av ett annat glasbruk, nämligen Kosta Boda men stängdes sedan 2013.