Kända glasbruk i Sverige

maj 01

Kända glasbruk i Sverige

Ända sedan 1150-talet har det funnits glasbruk i Sverige. Ett glasbruk är en kreativ plats för glastillverkning. Man tror att munkarna i Sverige på den tiden lärde sig tekniken från Europa. Idag finns endast ett fåtal glasbruk kvar som ligger i Småland i Glasriket. Glasriket består idag av13 glasbruk och studiohyttor samt en del större företag.

Kosta Boda och familjen Vallien

Ett av Sverige mest kända glasbruk är Kosta Boda som är erkänt som ett av världens främsta varumärken inom glastillverkning. Kosta Boda är Sveriges äldsta glastillverkare, en del av Glasriket och startade sin tillverkning år 1742 i Småland. Vill man besöka Glasriket finns det bra tips på aktiviteter som man kan göra där. Namnet Kosta härstammar från grundaren Koskull och Stael von Holstein, vilket blir sammansatt Ko + Sta. I ett hem kan det vara vackert att ha glasskulpturer synliga på hyllor eller i vitrinskåp. För ett optimalt helhetsintryck, är det en fördel om väggen eller tapeten är presentabel och fin. Bor man i Stockholm och behöver förnya väggarna, kan man anlita professionella målare i Stockholm som som kan ge just de där perfekta tapeterna eller fint målade väggarna! En av Kosta Bodas mest kända glaskonstnärer är Bertil Vallien. Hans fru Ulrika Hydman Vallien var, precis som sin man, ett erkänt namn världen över och mycket saknad efter sin bortgång år 2018. Ulrika är bland annat världskänd för sina unika vaser och andra bruksföremål med de färgstarka ansiktena. Hennes man Bertil Vallien är mest känd som sandgjutningens mästare, en teknik som gör det lättare att skapa former och figurer på ändlösa och kreativa sätt.

Orrefors – ett anrikt glasbruk

Ett annat känt märke inom svensk glastillverkning är Orrefors. Orrefors ligger i småländska Glasriket och har sedan 1898 skapat allt från konstskulpturer till bruksföremål som dricksglas, tallrikar eller till exempel vaser. Orrefors är ett starkt varumärke från Sverige som erbjuder en mängd skapelser av kända formgivare. Några kända formgivare för Orrefors tillbaka i tiden är bland annat Nils Landberg, Vicke Lindstrand,. Gunnar Cyrén eller Edward Hall. Precis som med Kosta Boda eller Orrefors, är ofta äldre och signerade glasföremål av högre värde.

Glas kan tillverkas både som vanligt glas och kristallglas. Skillnaden är kompositionen av material och kemiska innehåll. Ett vanligt glas tillverkas av silikatglas eller sodaglas och framställes med kiseloxid som glasbildande faktor. Glaset stabiliseras sedan med kalciumkarbonat, även kallat flussmedel. Kristallglas innehåller en högre halt av blyoxid som gör glaset tyngre och bryter ljuset mer. Det är därför man kan känna igen kristallglas med sin tyngdkänsla och hur det bryter ljuset med regnbågsfärger om man tittar noga. Kristallglas är ofta dyrare på marknaden. Undantaget kan vara skulpturer i vanligt glas med högt värde. Bertil Valliens glasskulpturer från Kosta Boda, kan gå på en auktion med ett utropspris av 50 000 kr.