Myter om glas

jan 15

Myter om glas

Glas är ett ämne som genom hela historien varit mycket mytomspunnet. Det finns många historier om glas och glasets egenskaper. Att så är fallet beror troligen på glasets alldeles speciella karaktär med sin genomskinlighet som ger en nästan magisk och övernaturlig känsla. Jämfört med många andra material är det inte mycket som står glas på den fronten.

Det finns bland annat en myt om att gamla fönsterglas skulle vara tjockare i den nedre änden. Detta är en myt som fått stor spridning, inte minst i Sverige. Påståendet stämmer dock inte utan är en myt. Den har dock blivit så pass spridd att det har gjorts studier på gamla fönsterglas för att se om det finns belägg för påståendet men några sådana har inte hittats.

En annan myt är att snus skulle innehålla glas eller åtminstone spår av glas. Det är en myt som fått spridning för att saltkristaller ibland kan utkristallisera sig i snus, men detta är som sagt inte glas. Nästa gång du tar en snus behöver du alltså inte längre oroa dig för att få glasrester i munnen. Snus innehåller inte någon som helst form av glas.