Ulrica Hydman-Vallien

jan 01

Ulrica Hydman-Vallien

Ulrica Hydman-Vallien var en av Sveriges mest kända och uppskattade konstnärer och hennes verk har synts och syns på bland annat museer och konsthallar, ambassader och restauranger och i “helt vanliga hem”. Bruksglas, konstverk i glas, akvareller, textiler och tapeter är bara några av de produkter som pryds av hennes mönster. Några av hennes mest populära mönster är Tulipa, Open Minds, Friendship, Mine och Caramba men varför inte leta upp några av de mindre kända?

Mönster & Tapeter

De mönster Ulrica skapade syns, som nämnt, bland annat på tapeter men det finns mängder av andra tapeter att välja bland och hos Familjetapeter hittar du både fototapeter och traditionella tapeter. Oavsett om du vill ha mönstrat, enfärgat, trycka din egen bild eller skapa en canvas finner du det hos Familjetapeter.

När man ska välja tapet till ett rum ska man göra det med omsorg. Känn in rummet, fundera över hur det ska användas, vem som ska bo i det, se hur solen lyser in, vilken typ av lampor du ska ljussätta med och så vidare. Om man inte är helt säker på hur rummet kommer att te sig med den nya tapeten är det säkrast att beställa hem tapetprover, gärna flera så att man kan jämföra.

Välkomnande hem med annorlunda gästbok

Ulrica Hydman-Vallien delade sitt liv med Bertil Vallien, också han konstnär. Tillsammans skapade de ett välkomnande hem som porträtterats i medierna många gånger. Till det Vallienska hemmet kom många gäster och barn och barnbarn var flitiga besökare. Vid det stora matbordet ristade många gäster in sina namn, en härlig och annorlunda gästbok. Något att ta efter?

Specialuppdrag

Att få designa för British Airways är fåtalet konstnärer förunnat men Ulrica Hydman-Vallien tillhör den lilla skara som fått uppdraget. Med servetter, brevpapper, biljetter, porslin och flygplansstjärtar satte hon sin prägel på flygbolaget.

Ta ut svängarna

Man känner lätt igen Ulrica Hydman-Valliens verk då de kännetecknas av färg och breda penseldrag. En högst personlig stil som med sin lekfullhet lätt anpassades till både påskägg och mobiltelefoner. Något helt annat än “ljust och fräscht” som präglat de svenska hemmen så länge. Varför inte skapa en ny känsla i ett rum och ta efter konstnärens färgstarka stil? Välja en tapet i stark orange, blå färg eller med djärva mönster? Ta ut svängarna, pusha gränserna och skapa ett färgglatt och personligt hem!

Ulrica Hydman-Vallien gick bort i mars 2018. Oväntat och plötsligt och hon sörjdes av en hel värld. Men hon glöms inte bort. Runtom i Sverige har flertalet utställningar med hennes verk besökts av tusentals.