Zwiesel Kristallglas i Tyskland

nov 02

Zwiesel Kristallglas i Tyskland

Zwiesel Kristallglas är en tysk tillverkare och marknadsledande producent av kristaller och glas. Deras glasbruk och fabriker är belägna i den tyska staden Zwiesel som ligger i de sydöstra delarna av landet. Företaget grundades den 25 november 1872 då de började med sin tillverkning av glas, bland annat fönsterglas. Designer till deras första produkter var grundaren Anton Mueller.

Mueller kom sedan att sälja företaget redan 1884, drygt 12 år efter grundandet. De två bröderna Theodor och Gustav köpte företag och drev det vidare med bibehållen glastillverkning. Under deras ledarskap gjordes även stora investeringar i att expandera företaget, men inte minst de två världskrigen medförde stora bakslag. Företaget hade sedan problem i flera år, och under 2000-talets början var de på gränsen till konkurs. Med nya investerare lyckades de dock vända trenden, och för detta blev de belönade med pris som årets comebackande företag för sättet som de lyckats vända den negativa spiralen. Under 2010-talet har de bland annat haft samarbete med den svenska prinsen Carl-Philip som designer.

Något som gör Zwiesel Kristallglas fabriker väl värda att besöka är inte bara för att se produktionen. Utanför lokalerna finns även världens högsta kristallglaspyramid som bara den är mäktig att beskåda, inte minst i mörkret när den lyses upp.