Skydda glasbruket mot väder och vind

mar 11

Skydda glasbruket mot väder och vind

För att bygga ett säkert glasbruk som fyller sin uppgift ställs det stora krav på byggnaden. Småländska glasbruk var från början byggda i trä vilket resulterade i en stor risk för brand. Även andra delar av verksamheten som blandning av ”mängen” (sandblandning som används till glasmassa) har historiskt sett krävt särskilda byggnader där hänsyn tas till säkerheten.

För den som vill ha ett säkert plasttak till glasbruket finns Plastexperten, som erbjuder korrugerade tak i många olika varianter. Plasttaket ”Supreme” klarar mycket hagel, stormar och snö vilket skyddar de ömtåliga glasvarorna inne på bruket mot skador. ”Sverigeplattan” är en annan variant av plasttak som är mycket slagtålig och som inte påverkas av temperaturförändringar, exempelvis vid värmeböljor.

Glaskross med bly

De gamla glasbruksområdena i Småland innehåller stora mängder glaskross och tungmetaller. En ny teknik kommer nu att användas för att sanera områdena från cirka sextusen ton bly, och både tungmetaller och glas kommer att återvinnas. Marken kommer på detta sätt att renas och en giftfri miljö skapas.

Historiskt glasbruk på Skansen

I ett litet rött hus på toppen av Skansen i Stockholm doftar det fjällstuga från ugnarna som är fyllda av lera och smält sten. Här arbetar glasblåsaren Martin Ehrensvärd med att omvandla den tusengradiga glasmassan. För att forma glaset använder han sig av en blötlagd tidning, metallverktyg och vattendränkta träslevar. Hyttan på Skansen har över 250 000 besökare varje år och omsätter cirka fyra miljoner kronor. Alexandra Pavlenkova och Martin Ehrensvärd köpte glasbruket under sommaren 2020. Idag driver de bruket vidare och håller evenemang och kurser samt blåser glaskonst.

Glasbruket har nu kunder i Estland, USA, Sverige och belarusiska Minsk vilket ger nya möjligheter för bruket att växa internationellt sett. Paret har många år inom yrket trots sin unga ålder på 24 och 31 år. De har båda blivit upplärda av mästare och målet för ungdomarna är att bli ännu bättre än sina lärare. Martin och Alexandra har länge haft en dröm om att driva en verksamhet tillsammans, deras drömstudio ligger i Sverige. Nu har de möjlighet att arbeta i det anrika glasbruket på Skansen, som noggrant underhålls för att bevara dess historiska värden. Martin Ehrensvärd menar att det inte är så många kunder som köper glas för tillfället, men om de skapar det bästa glaset kommer spekulanterna att börja strömma till.

Förfallet glasbruk

I Lindshammar står ett förfallet glasbruk som beskrivs av ortsborna som en ”sämre rivningsfastighet”. Takplåtarna har blåst ner och inget har gjorts åt brukets förfallelse. Ett skånskt bolag köpte glasbruket nyligen för endast fem kronor, men mannen som äger bolaget har inte gått att nå. Ingen av de boende i närområdet kan förstå varför bolaget har köpt ett glasbruk med förgiftad mark, och försök har gjorts att få kommunen att åtgärda problemen. Att inte upprätthålla taket och övriga delar av en glasbruksbyggnad kan innebära en säkerhetsrisk.

Read More

Glasbruk i Sverige

mar 04

Glasbruk i Sverige

Sverige har en lång tradition av att smälta glas och vi har haft väldigt många glasbruk i landet. Många av dessa glasbruk och konstnärer har blivit kända både inom Skandinavien men också internationellt. Sverige är väldigt stolta över sina glasbruk och vad de åstadkommit men ändå har det förekommit nedläggningar och hot om nedläggningar med jämna mellanrum. I dag har Sverige knappt kvar hälften av de glasbruk som en gång var verksamma här. Nedan följer lite historia om några av Sveriges mest kända och största glasbruk.

Gullaskrufs Glasbruk var aktivt mellan år 1927 till 1983. Till en början var Gullaskrufs Glasbruk ett fönsterglasbruk men övergick sedan till produktion av glas till hushåll och prydnad. Mannen som stod för omställningen var William Stenberg och företaget blev en stor succé. Om du vill bo i en stad med en rik historia på glas så finns hus till salu i Nybro, den vackra stad som Gullaskrufs Glasbruk en gång var beläget i. Det man kanske främst associerar med Gullaskrufs Glasbruk är deras otroligt vackra glas – både till vardag och fest. En av deras storsäljare är de mycket vackra remmare som tillverkades på glasbruket. I olika färger och med hög höjd är dessa glas även eftertraktade i dag och kan gå att finna på auktioner. Gullaskrufs Glasbruk exporterade sitt glas till en rad länder, bl.a. USA och Kanada.

Flygsfors Glasbruk var i bruk mellan år 1888 till år 1979 och i början fick företaget kämpa för sin överlevnad. Bruket startades ursprungligen av Otto Hammargren som hade det som en hammarsmedja. Till en början när produktionen lagts om var det främst inriktat på fönsterglas och på 1950-talet var de Europas ledande tillverkare av belysningsglas. Flygsfors kom sedan att göra prydnader i glas och de mest kända är Coquille av Paul Kedelv. Den första prydnaden tillverkades på sena 1950-talet och pjäserna har mycket karakteristiska former. Coquille finns tillverkade främst som skålar och vaser och är gjorda i glada färger och klarglas.

Det går inte att nämna glasbruk i Sverige utan att nämna Orrefors. Orrefors grundades 1889 och lades ned 2013 trots stora protester från både anställda och allmänhet. Mannen som grundade Orrefors hette Lars Johan Silfersparre och till en början var Orrefors ett järnbruk. Det köptes sedan upp av J.A Samuelsson som anställde Erik Leonard Widlund som startade ett glasbruk på Orrefors. År 1914 blev Albert Ahlin chef för glasbruket och det var då det började hända saker. Man tillverkade nu också kristallglas och glaskonstnärer som Edward Hald och Sinom Gate kom att arbeta på Orrefors. 1925 fick Orrefors sitt stora erkännande på världsutställningen i Paris. Orrefors har otaliga form och konstglas på sin lista och det är nog få som inte känner någon eller som själva har vinglas eller skålar från just Orrefors. Många kända namn har arbetat på Orrefors och när det begav sig var de en stor arbetsgivare för glaskonstnärer. På 90-talet köptes Orrefors upp av ett annat glasbruk, nämligen Kosta Boda men stängdes sedan 2013.

Read More